Houten trappen

Bij Recon is elke houten trap uniek. Een verantwoordelijke zal bij u thuis de trappen komen opmeten en die gegevens gebruiken wij om uw houten trap volledig op maat te realiseren, voor een perfect gebruikscomfort en een optimale afwerking. Eigen plaatsers en eigen productie.

Gesloten, open of zwevende trap

Een gesloten trap wil zeggen dat de horizontale treden met mekaar verbonden zijn door een verticaal stootbord. De trap is als het ware in één stuk. Bij een open trap zijn er geen stootborden of tegentreden, je kan dus door de trap heen zien. Dit wordt gebruikt voor kleine woningen met beperkte lichtinval, maar dit hoeft niet speciaal daarom zo te zijn. Een zwevende trap geeft dan weer de indruk dat de treden zweven, maar eigenlijk zijn ze vastgemaakt in de muur. Beslis dus alvorens je aan de metselwerken begint of je al dan niet een zwevende trap laat plaatsen.

Luie of steile trappen

Een trappen voor dagelijks gebruik zijn maximaal 45°. Een trap naar de zolder of een keldertrap mag dan weer steiler zijn. Een luie trap, of een vlakke trap, die een heel vlakke stijgingshoek heeft, is gulzig met de ruimte enloopt niet gemakkelijk. Luie trappen zijn dus geen aanrader. Je gebruikt ze best voor niet al te grote afstanden.

Gedraaid of recht

Een rechte trap is een trap bestaande uit uitsluitend rechte gedeeltes (één of meer). Een steektrap, is dan een rechte trap die uit één recht gedeelte bestaat. Die houten trappen zijn no-nonsense en vaak mooi maar zijn daarom niet zuinig met plaats. Een bordestrap is een trap met een tussenniveau (bordes).

Maakt de trap een draai of draaien de treden mee in een hoek, dan spreken we van een kwartdraaitrap. Enkel treden zijn “verdreven” en worden volgens de regels van de kunst opgemeten en gebouwd. Op de middelpunt van elke trede moet de trap immers identieke diepte hebben en wanneer dit niet door een ervaren schrijnwerker wordt gebouwd, is een val onvermijdelijk.

Bij een wrongtrap of spiltrap zijn er geen rechte treden meer en dus alle treden verdreven van uw houten trap. Deze houten trappen nemen erg weinig plaats in. Een spiltrap maakt een halve draai per niveau en is vergelijkbaar met een halvedraaitrap, een wrongtrap draait 360° rond zijn as op elk verdiep. Een wrongtrap kan bijvoorbeeld rond een steunpaal draaien, en heet een wenteltrap. Recon maakt al deze houten trappen in het eigen atelier, volledig op maat.

Afwerking

Vraag je ook af hoe de afwerking moet zijn. Ga ook na, samen met de aannemer, of er doorloophoogte genoeg is.Houten trappen Een houten trap kiezen is niet zomaar gedaan.

Kies de correcte houtsoort voor uw houten trap. Recon werkt standaard met massief hout en slechts op aanvraag met verlijmde houten panelen, die goedkoper maar niet zo mooi zijn.

Een trapleuning kan aan je aan de binnenzijde en/of buitenzijdelaten zetten. Hou er rekening mee dat bij een woning met peuters vaak aan te raden is een leuning aan de trap te plaatsen, als je op de bovenverdieping van de trap een veiligheidshek en borstwering wil plaatsen.

Ook voor de treden kan je kiezen. Schuine stootborden of  halve stootborden of helemaal geen?  Wil je een bloktrede? Is er een lepe hoek? Wil je een keepboom trap (trap met treden die op je trapboom liggen) of ga je voor een houten trap met nesten? Spreek met onze vertegenwoordiger, zodat aan alles denkt voor uw houten trappen.